De Kunstenaars

 

Alle drie de kunstenaars hanteren een soortgelijk principe in hun werk: ter plekke wordt onderzoek gedaan, materiaal verzameld, sfeer geproefd en gezocht naar een toonzetting die uiteindelijk ook terug te vinden is zowel in de vorm als in de inhoud. Aldus ontstaan altijd werken die een sterke relatie tonen met hun oorspronkelijke bron. In 2004 realiseerden America en Moonen samen het project "Tempelhof" een beeldend concert over Berlijn en zijn inwoners. In 2005 realiseerden Kroesinger en Moonen het stuk "Plan Gelb" als onderdeel van "Bevrijders, Bezetters en Bevolking", een internationaal theaterdrieluik over de bevrijding van Zuid-Nederland.


Tom America

Heerlen (1949), componist.
Maakte diverse muziekalbums met de bands Gasphetti en MAM. Onder eigen naam bracht hij een CD uit met bewerkingen van de gedichten van Jan Hanlo.
Zette eerder gedichten van Tonnus Oosterhoff op muziek (VSB poezieprijswinnaar 2003) in opdracht van Poetry International en bewerkte ook dichter/toneel-schrijver Willem Jan Otten. Maakte Europese stadsodes met film op Amsterdam en Brussel, Oostende-Dover (B, UK) evenals Siena (I). Werkte in 2005 samen met de Chinese schrijfster Zhimin Tang aan het project “Ik ben schoon water uit de bergen”.
Hij componeerde de muziek voor de documentaire Roermondse Adel van Joost Seelen.
In 2000 ontving hij de Ad Vinken prijs en in 2005 de Jan Naaijkens cultuurprijs van de provincie Noord Brabant. In datzelfde jaar vond de première plaats van de documentaire "Zanger zonder stem", waarin 2 van zijn projecten gevolgd worden door filmer Frank van Osch.
Website: www.tomamerica.nl

 

 

Hans-Werner Kroesinger

Bonn (1962) is een Berlijnse theaterregisseur en auteur die documentair-theater maakt in veelal geëngageerde multi-media voorstellingen. Met verschillende componisten en ensembles maakte hij ook muziektheater voorstellingen. Zijn werk was o.a.te zien in het ZKM Karlsruhe, in de Staatsoper Stuttgart, in het FFT Düsseldorf, in het Bayerische Staatsschauspiel München, schouwburg Rotterdam en Frascati Amsterdam. In Berlijn zijn zijn ensceneringen regelmatig bij de Volksbühne, bij het BE, bij het Theater am Halleschen Ufer, bij Podewil, in de Sophiensaelen als ook in Hebbel am Ufer te zien. Kroesinger nam deel aan Documenta X te Kassel. TRUTH van Kroesinger en Moonen was een van de geselecteerde stukken voor het 5e Festival „Politik im Freien Theater“ 2002 in Hamburg.


Rob Moonen

Schaesberg (1958), beeldend kunstenaar, maakt gebruik van uiteenlopende media, zoals fotografie, video, geluid en internet. Werkt hoofdzakelijk in situ, realiseert installaties waarbij het centraal motief de zoektocht naar de geest van de plek is. Zijn werk heeft vaak een politieke en sociaal geengageerde strekking. Eigenwebsites : robmoonen.nl, freekwattaclub.nl, goodhope.nl. Vele internationale tentoonstellingen en projecten in o.a. Duitsland, België, Polen, Spanje, Italië, Zuid Afrika, Cuba, Australië, Japan, USA. Werkte met een groot aantal kunstenaars uit verschillende disciplines samen. Concipieerde en regisseerde samen met de Berlijnse regisseur Hans-Werner Kroesinger in 2002 de theaterproducties "Truth" en "Gladius Dei" voor o.a. het Bayerische Staatsschauspiel in Haus der Kunst in München. Moonen's werk was recentelijk te zien in Museum de Pont te Tilburg , in Z33 te Hasselt (B) en in Museum van Bommel van Dam te Venlo.

 
trio